Δύο δασκάλες οδόφραγμα στο φασισμό - Με αφορμή τα γεγονότα στο σχολείο του Περάματος

Ελένη Καραγιάννη - Μαρία Βουλγαρίδου

Αυτό το κείμενο όπως και όλα τα άλλα, αναρτήθηκε στην ανοικτή, δημόσια και ελεύθερη σελίδα μου σε αυτόν εδώ το χώρο, με πολύ θάρρος και παρρησία. Την τελευταία φορά που έγραψα για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων δέχθηκα “προειδοποιήσεις”. Είμαι επικηρυγμένη βλέπετε στις σελίδες της Χρυσής Αυγής και στις σελίδες της “σοβαρής” Χρυσής Αυγής. Αλλά δυστυχώς δεν φοβάμαι. Δυστυχώς.

Συνελήφθησαν δύο αλληλέγγυοι Βάσκοι ακτιβιστές στην Ελλάδα, προσπαθώντας να μεταφέρουν μια ομάδα προσφύγων

Του Hibai Arbide Aza

Το βράδυ της 27ης Δεκέμβρη συνελήφθηκαν δύο Βάσκοι ακτιβιστές στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας (Βόρεια της Ελλάδας) την ώρα που  κατευθύνονταν προς το  φέριμποτ με προορισμό την Ιταλία. Συνόδευαν 8 πρόσφυγες  που βρίσκονταν κρυμένοι μέσα σε ένα τροχόσπιτο. Ανάμεσα στους πρόσφυγες και η Νατάσα μια τρανς κοπέλα που έχει υποστεί πολλές επιθέσεις καθως και νέοι συριακής, αφγανικής και ιρανικής καταγωγής. Το ταξίδι αποτελεί μέρος  μιας καμπάνιας πολιτικής ανυπακοής η οποία χρηματοδοτείται από πολλές και διαφορετικές συλλογικότητες της Χώρας των Βάσκων. 

Ο Δικός μας Δεκέμβρης

Των Βασίλη Λινάρδου και Παναγιώτη Μαυρόπουλου

Ο Δεκέμβρης για εμάς δεν ήταν απάντηση, ήταν ερώτηση. Μια ρητορική ερώτηση που όμως ήθελε συγκροτημένη και συνολική απάντηση. Οι ομοιότητες της καθημερινότητας και της ζωής για το σύνολο της κοινωνίας τότε και τώρα είναι εμφανείς και σκληρές. Οι στιγμές ελευθερίας που νιώσαμε τότε απουσιάζουν μέσα σε μια εκκωφαντική ησυχία.

Γυναίκα η φαρέτρα σου έχει όπλα!

Της Κρυσταλένιας Αμπρέου-Τσιτσιρίκου

Έχεις φωνή. Στο λέω ειλικρινά. Έχεις φωνή. Μην το δέχεσαι. Το «όχι» να είναι ηχηρό και σαφές. Να θυμάσαι πως φοβάται. Φοβάται πιο πολύ από ’σένα. Εσύ μπορεί να χάσεις τη δουλειά σου, κι αυτό θέλει εκείνος να θυμάσαι, πως θα χάσεις τη δουλειά σου και «σε εποχές που ζούμε, δεν παίζουμε μ ’αυτά τα πράγματα». Εκείνος έχει να χάσει περισσότερα.

Οι Ζαπατίστας* και η πρότασή τους για τις Προεδρικές εκλογές 2018

Του Λεωνίδα Οικονομάκη

Βλέπουμε λοιπόν ότι και στο παρελθόν οι Ζαπατίστας είχαν παίξει το εκλογικό χαρτί, σε τοπικό επίπεδο βέβαια, όχι όμως με σκοπό να καταλάβουν την εξουσία. 

Το νόημα της Μαύρης Παρασκευής

Του Guy Rundle (μετάφραση: Ισμήνη Μαθιουδάκη)

Η Μαύρη Παρασκευή έγινε πιο διαδεδομένη την τελευταία περίοδο του Δυτικού καταναλωτισμού, όταν η οικονομία άρχισε να λειτουργεί αντίστροφα από προηγουμένως – όταν η συνεχής διόγκωση του κυκλώματος της κατανάλωσης διατηρούσε ζωντανό ένα συνεχώς συρρικνούμενο σύστημα παραγωγής προϊόντων. Η τελική επαναχωροθέτηση της ζωής στης Η.Π.Α. – η φρενίτιδα χτισίματος εμπορικών κέντρων και η αστικοποίηση της πόλης – λειτουργεί ως παραβολή με το υψηλότερο της σημείο να είναι τελικά το σημείο μηδέν. 

Ανάμεσα στις δύο Επαναστάσεις

Του Slavoj Žižek (μετάφραση: Στέλιος Μανταλενάκης)

Στα κείμενα του 1917, ο Λένιν κρατά την πιο καυστική ειρωνεία για όσους ψάχνουν ατέρμονα για κάποιου είδους «εγγύηση» πως η επανάσταση θα επιτύχει. Η εγγύηση αυτή έχει δύο κύριες μορφές. Από τη μία πλευρά την παγιοποιημένη έννοια της κοινωνικής Αναγκαιότητας («Δεν θα πρέπει να ριψοκινδυνεύσουμε η επανάσταση να γίνει νωρίτερα απ’ ότι πρέπει. 

Ni Una Menos: Η γυναικεία αξιοπρέπεια εξεγείρεται

Tου Ανέστη Χατζάκη

Η απελευθερωμένη ανθρωπότητα οφείλει να θυμηθεί στον τελευταίο όροφο του ουρανοξύστη, όπου έχει διαλέξει την κατοικία της, όλα εκείνα τα ταπεινωμένα χαμηλότερα πατώματα, που όπως έγραφε ο Χορκχάιμερ υποβαστάζουν το δικό τους ψηλότερο όροφο. Στο πιο χαμηλό υπόγειο, στήριγμα ολόκληρου του οικοδομήματος, κυλά το αίμα των γυναικών που καθημερινά βιάζονται ή δολοφονούνται. 

 

Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου για τα γεγονότα στις 28/9/2016

Γνωρίζουμε ότι οι εποχές είναι δύσκολες αλλά έχουμε επιλέξει από καιρό να παραμείνουμε άνθρωποι. Το προσφυγικό είναι ένα τεράστιο ζήτημα που διχάζει τις κοινωνίες σε όλη την Ευρώπη αλλά και μια δοκιμασία για όλους για το πόση αξιοπρέπεια μας έχει απομείνει.