Η Καρέλια Α.Ε. ως φιλόπτωχο ταμείο ή ως επιχείρηση

Του Θάνου Καραμπουρνιώτη

Είτε ο εργαζόμενος είναι καλά στην υγεία του είτε όχι, θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να παραβρίσκεται στο χώρο εργασίας του κάθε ημέρα όλο το χρόνο, γνωρίζοντας πως στο τέλος της χρονιάς τα 800 αυτά ευρώ θα είναι μια πολύ σημαντική ανάσα για αυτόν και την οικογένειά του. Και τα δύο αυτά είδη παροχών συνηγορούν σε ένα και μόνο γεγονός, αύξηση παραγωγικότητας.
   

Η ντροπή της Βρετανίας: Άστεγοι ακόμη και αν δουλεύουν.

Του Aditya Chakrabortty (Μετάφραση-Επιμέλεια: Μπάμπης Χατζηγιαννάκος, Ελίνα Σαουσοπούλου)

 Η Βρετανία του σήμερα τιμωρεί τους εργάτες και φέρεται ιπποτικά στα αφεντικά που φοροδιαφεύγουν. Επικροτεί τις συμβάσεις μηδενικών ωρών ενώ διώκει την επαιτεία. Ωθεί στη λιμοκτονία τους ανθρώπους με αναπηρία που αναζητούν εργασία, ενώ καθιστά σαφές πως η δουλειά δεν θα φέρει φαγητό στο τραπέζι. Την ίδια στιγμή ζητωκραυγάζει ότι η απλήρωτη εργασία σε καιρό φτώχειας είναι ένα οικονομικό θαύμα.

Το ΟΧΙ του ιταλικού λαού

Του Davide Costa Curcuruto

 Είπαν όχι στην πραγματικότητα οι ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση και τις μεταρρυθμίσεις αυτής της κυβέρνησης: οι μαθητές των οποίων η εκπαίδευση έχει μετατραπεί σε μια εύκολη αγορά για τις μεγάλες εταιρείες, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το «άριστο σχολείο» και οι νέοι εργαζόμενοι και άνεργοι της Νότιας Ιταλίας των οποίων η  οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί κι άλλο από τις πρακτικές  των Jobs Act.

Το πρόβλημα με τη CETA

Του Leo Panitch (μετάφραση: Συραγώ Λιάτσικου, Ισμήνη Μαθιουδάκη)

 Σύμφωνα με τις διατάξεις της CETA για τις διαφορές μεταξύ επενδυτών και κράτους, οι οποίες πρόκειται να υλοποιηθούν μέσω ενός νέου επενδυτικού δικαστικού συστήματος, μεμονωμένες επιχειρήσεις θα μπορούν να μηνύουν κράτη για πρακτικές που εικάζουν πως εισάγουν διακρίσεις στους κανονισμούς τους, και αν αυτό στεφθεί με επιτυχία θα μπορέσει να επιτραπεί και σε εγχώριους επενδυτές να ξεφύγουν από την ρύθμιση.

Η πολιτική είναι η λύση

Των: Megan Erickson, Katherine Hill, Matt Karp, Connor Kilpatrick, & Bhaskar Sunkara (μετάφραση: Συραγώ Λιάτσικου)

Οι ηγέτες του κόμματος ζήτησαν από τους ψηφοφόρους να παραδώσουν την πολιτική σε αυτούς. Νόμιζαν πως τα είχαν όλα υπό έλεγχο. Διαψεύστηκαν. Τώρα όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες. Και θα το κάνουμε.

 

Σύριοι πρόσφυγες : μας εξαπάτησαν για να γυρίσουμε στην Τουρκία

Των Patrick Kingsley και Eiad Abdullatif (μετάφραση: Barikat)

Κάποιοι από τους Σύριους είναι από το Κομπάνι, την κουρδική πόλη που βρέθηκε, με λίγα λόγια, στο επίκεντρο της Δύσης όταν καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό στις μάχες εναντίον του Isis.

Ο Μαρξ ο Ένγκελς και το επαναστατικό κόμμα

Του Ετιέν Μπαλιμπάρ (μετάφραση: Παναγιώτης Καφετζής)

 Στον Μαρξ και στον Ένγκελς, η αντίληψη περί επαναστατικού κόμματος είναι εξαρχής συνδεδεμένη με την αντίληψη περί Κράτους. Στον μαρξισμό, όμως, η έννοια του Κράτους αποτελεί το στίγμα ενός προβλήματος που παρέμεινε άλυτο. Τέθηκε πραγματικά αυτό το πρόβλημα; Όλα φαίνεται να δείχνουν πως δεν υπάρχει αυθεντική «θεωρία του Κράτους» στον Μαρξ και στον Ένγκελς.

Το επιχείρημα της «ανεξαρτησίας» ως δόλωμα εργασιακής εκμετάλλευσης · η περίπτωση του The Press Project

συντάκτης: Underdog

 Η εκμετάλλευση των εργαζομένων και η απόλυσή τους από ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που με πρωτόγνωρο θράσος αυτοπροβάλλονται ως αριστεροί, αγωνιστές και τιμητές των εργασιακών δικαιωμάτων όλων, εκτός όμως από αυτούς που απασχολούν οι ίδιοι, δεν μπορεί να μην δέχεται την πλήρη αποδοκιμασία των αναγνωστών-πελατών που με τα κλικ τους εγκρίνουν και καθιερώνουν τέτοιες πρακτικές.

Αεροδρόμιο Ελληνικού: Η τελευταία ευκαιρία, και αυτή χαμένη.

του Πατρίκιου Πατρικουνάκου

Το κυβερνών κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε κορωνίδα του κινηματικού και αντιπολιτευτικού του σχεδίου, τη μη εκποίηση του Ελληνικού, και τη δημιουργία Μητροπολιτικού πάρκου υψηλού πρασίνου. Ο Αλέξης Τσίπρας, μίλησε εκατοντάδες φορές στο όνομα του κινήματος του παραλιακού μετώπου  και πάντα αναφερόταν σε μια «αποικιοκρατική σύμβαση» που θα «ανατρέψει η κυβέρνηση της Αριστεράς».