Είναι δυνατόν οι ψυχολόγοι να βασανίζουν;

Tου Φοίβου Κ. Θεολογίτη

Η κατάθεση, λοιπόν, ενός ψυχολόγου ο οποίος αποτέλεσε έναν από τους ενορχηστρωτές του ψυχολογικού βασανιστηρίου, συνιστά αφορμή για να σκεφτούμε κριτικά τον ρόλο των ψυχολόγων και την θέση της ψυχολογίας στην κοινωνία

Άσυλο και Δημόσιος Χώρος

του Γιάννη-Παναγιώτη Βούλγαρη

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι όλα τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ που αναφέρονται στην «κατάσταση ανομίας στα ΑΕΙ» αναφέρουν μόνο πανεπιστημιακούς χώρους με αντίθετη χωροταξική δομή από την προαναφερθείσα: ΑΣΟΕΕ, Νομική, «κάτω» Πολυτεχνείο, ΑΠΘ. Και στις τέσσερεις περιπτώσεις, τα τμήματα βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, και κάθε τμήμα στεγάζεται συνήθως σε ένα κτίριο το οποίο έχει και προαύλιο χώρο.

Ο Νόμος Γαβρόγλου και τα όρια του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού

Του Γιάννη Βούλγαρη

Το ζητούμενο είναι να εντοπίσουμε τον λόγο για τον οποίο η εκπαίδευση θα είναι το ίδιο ή περισσότερο ταξική, ακόμη κι αν καταργηθεί εντελώς ο «θεσμός» των φροντιστηρίων. Η απάντηση είναι η εξής: Όταν οι συνθήκες της εξειδικευμένης τεχνικής εργασίας είναι αρκετά χαώδεις και της ανειδίκευτης εντελώς, η επιλογή ανάμεσα στην άμεση εξειδίκευση & εργασία, και στην απόκτηση ενός πτυχίου, δεν μπορεί να είναι ούτε ψύχραιμη, ούτε εντελώς συνειδητή.

Ο Edouard Louis* για το κίνημα των κίτρινων γιλεκων

Του Edouard Louis (μετάφραση: Λήδα Βογιατζόγλου)

Αμέσως, από τη στιγμή που γεννήθηκε αυτό το κίνημα, είδαμε στα ΜΜΕ «ειδικούς» και «πολιτικούς» να μειώνουν, να καταδικάζουν, να κοροϊδεύουν τα κίτρινα γιλέκα και την εξέγερση που ενσαρκώνουν.

Παρακάμπτοντας τη λογοκρισία

του Νίκου Ρούσσου, Εισαγωγή: Barikat

Είναι προφανές ότι η αυθαιρέτως συγκροτηθείσα επιτροπή «των σοφών του διαδικτύου», σε αγαστή συνεργασία με το υπ. πολιτισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκουν να πετύχουν αυτό, που εδώ και χρόνια προσπαθούν οι εταιρίες παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού και οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων: Να σταματήσουν την ελεύθερη διακίνηση του πνευματικού έργου μέσω του internet, με πρόσχημα την απώλεια κερδών των καλλιτεχνών από τα έργα πνευματικής διάνοιάς τους.

Το ελεύθερο διαδίκτυο είναι ένα διαδίκτυο που δεν έχει λογοκρισία. Με το ίδιο τρόπο που εναντιωνόμαστε στη λογοκρισία στον φυσικό κόσμο έτσι πρέπει να λειτουργούμε στον ψηφιακό.
Τα κέρδη των εταιρειών παραγωγής δεν ανήκουν στους καλλιτέχτες καθώς δεν ειναι αυτοί που επωφελούνται από όλα αυτά και έτσι όπως και ο Aaron Swartz έλεγε στο μανιφέστο για την ανοιχτή πρόσβαση (εδώ):

Από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο 1-1-4

Του Γιάννη Βούλγαρη

Όλη η προεκλογική εκστρατεία, και όλες οι εξαγγελίες του Τσίπρα, είχαν πάντα έναν αστερίσκο, τον οποίο όλοι γνώριζαν: όλα θα εξαρτηθούν από την διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Η ίδια η ύπαρξη του πολιτικού προγράμματος στηριζόταν σε μια αόριστη υπόσχεση νίκης, αφού το ίδιο το πρόγραμμα ήταν ένα σύνολο θέσεων που αρθρωνόταν ως συμπαγές, χωρίς να ειπωθεί ποτέ ότι το τάδε ή το δείνα υποσύνολο θέσεων θα εφαρμοστούν εντελώς ανεξάρτητα από την διαπραγμάτευση. 

«Στην PRAKSIS τι; Εργασία ή Μητρότητα;»

Σωματείο βάσης εργαζομένων μη κυβερνητικών οργανώσεων

Οι ΜΚΟ δεν αποτελούν εξαίρεση στις έμφυλες διακρίσεις που υφίσταντο ανέκαθεν οι γυναίκες στους χώρους εργασίας και οι εργαζόμενες σε ΜΚΟ γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία γυναίκα, έγκυος, μητέρα που απασχολείται σε συνθήκες επισφάλειας.

Οι γυναίκες Ζαπατίστας συγκαλούν την πρώτη διεθνή συγκέντρωση αγωνιζόμενων γυναικών

Sylvia Varnava

Γνωρίζουμε καλά ότι το κακό σύστημα όχι μόνο μας εκμεταλλεύεται, μας καταπιέζει, μας ληστεύει και μας δείχνει ασέβεια ως ανθρώπινα όντα, αλλά μας εκμεταλλεύεται, μας καταπιέζει, μας ληστεύει και μας αγνοεί ξανά και ξανά ως γυναίκες.

Η στρατηγική της ελαφρότητας. Η άγνοια ως παράμετρος ήττας της «Αριστεράς του Συμβιβασμού»

Θέσεις-Editorial Τεύχος 142, περίοδος Ιανουάριος - Μάρτιος 2018

Το ειδοποιό στοιχείο της διαφοράς του ΣΥΡΙΖΑ συνίσταται κατά πρώτο και κύριο λόγο στο γεγονός ότι η πολιτική απάτη έχει ως στόχο την Αριστερά, τη θεωρία και τη διακηρυκτική πρακτική της Αριστεράς όπως αυτή εκφράζεται στις διατυπωμένες θέσεις της. Μόνο που όπως θα επιχειρήσουμε να δείξουμε στη συνέχεια αυτό δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη και την ιστορική θεωρία και πρακτική της, με βασικό δεδομένο τον «συμβιβασμό».