Γράμμα προς το συνέδριο - Η Διαθήκη

Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν

Η Διαθήκη αποτελείται από δύο κείμενα, ένα χρονολογούμενο από το Δεκέμβρη του 1922 και ένα υστερόγραφο γραμμένο τον Γενάρη του 1923. Αυτό το ντοκουμέντο λοιπόν υπαγορεύτηκε λίγο μετά τη δεύτερη προσβολή της αρρώστιας που επρόκειτο από τότε να εμποδίσει το Λένιν να ξαναβρεί την πολιτική του δραστηριότητα ως το θάνατό του που επήλθε ένα χρόνο αργότερα (στις 21 του Γενάρη 1924). Από την εποχή εκείνη ο Λένιν υπαγόρεψε ακόμα μερικές σημειώσεις και το άρθρο "Καλύτερα λιγότερα και καλύτερα" που στρεφότανε εναντίον της ανερχόμενης γραφειοκρατίας και της Εργατικής και Αγροτικής Επιθεώρησης, επιτροπάτου που διήυθυνε ο Στάλιν.

Δηλώσεις του EZLN κατά το κλείσιμο της δεύτερης περιόδου του Πέμπτου Συνεδρίου του CNI

Subcomandante Insurgente Moisés (μετάφραση: Barikat)

Τώρα το Εθνικό Συμβούλιο των Αυτοχθόνων μας καλεί σε μια μάχη στην οποία μπορούμε να συμμετέχουμε όλες και όλοι ανεξάρτητα από την ηλικία, το χρώμα, το ανάστημα, τη φυλή, τη θρησκεία, τη γλώσσα, τις οικονομικές απολαβές, το επίπεδο μόρφωσης, τη σωματική δύναμη, την κουλτούρα, τη σεξουαλική προτίμηση.

«Γυναίκα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι». Για τη Σκέψη της Σιμόν ντε Μποβουάρ

Της Ισμήνης Μαθιουδάκη

Ο σημαντικότερος ρόλος όμως που κατείχε, ήταν αδιαμφισβήτητα αυτός της θεωρητικού του φεμινισμού. Μπορεί το έργο της Μποβουάρ να μην είναι αποκλειστικά φεμινιστικό, αλλά είναι γεγονός ότι το σύνολο του έργου της διέπεται από την παραδοχή ότι είναι μία γυναίκα σε έναν κόσμο για άντρες. Το εμβληματικότερο της έργο, το «Δεύτερο φύλο», αποτελεί από την έκδοση του το 1949 μέχρι σήμερα ορόσημο για την ιστορία του γυναικείου κινήματος. 

Αφιέρωμα στη Κούβα: «Επανάσταση είναι να υπερασπιστούμε τις ιδέες μας με κάθε κόστος»

Barikat

«Όποιος δεν είναι έτοιμος να παλέψει για τους άλλους ποτέ δεν θα είναι έτοιμος να παλέψει για τον εαυτό του».

Η νέα γενιά της Κούβας πιστή στην Επανάσταση

Της Carmen Torres Laffita (μετάφραση: barikat)

Η ιστορική γνώση, μας λέει η Diliannis, είναι η κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας, και μας επιτρέπει να γνωρίζουμε τι συνέβαινε στη χώρα πριν την 1η του Γενάρη του 1959.... Στο νου έρχονται εικόνες παιδιών να τριγυρνούν ξυπόλυτα και να μην μπορούν να πάνε στο σχολείο, καθώς αυτό ήταν προνόμιο των λίγων. Ο θρίαμβος της Επανάστασης σηματοδότησε το δικαίωμα στη δωρεάν παιδεία για όλους.

Οι άνθρωποι από την Ελλάδα

του Ν.

Το κίνητρο του εγκλήματος ήταν απλό. «Ασφαλής περιοχή» υπό την προστασία των κυανοκράνων του ΟΗΕ από τον Απρίλιο του 1993, η Σρεμπρένιτσα αποτελούσε το κυριότερο εμπόδιο για την επίτευξη «γεωγραφικής συνέχειας» ανάμεσα στη Σερβική Δημοκρατία (της Βοσνίας) και την καθαυτό Σερβία.

Επιστολή του Άρη Βελουχιώτη προς τα μέλη της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.

Γιατί μας παραδίνετε αμαχητί;
Τι θα κάνουμε τώρα;
Πού είναι η λαϊκή μας δικαιοσύνη και η αυτοδιοίκηση;
Γιατί και πάλι θα μας χαρακτηρίζουν το βιος μας ως λαθραίο και θα ξαναπληρώνουμε 2.000 δραχμές για ένα τσιγάρο χωριάτικο καπνό με εφημερίδα; Τι θα κάνουμε με τους εθνοφύλακες – μπουραντάδες που άρχισαν τις έρευνες, τους ξυλοδαρμούς, τις απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, συνελεύσεων κλπ;

 

«Μπορεί να περπατάω σιγά, αλλά δεν περπατάω ποτέ προς τα πίσω»

Barikat

Τις πρώτες ώρες της 15ης Απριλίου του 1865, ο Αβραάμ Λίνκολν υποκύπτει από τραύμα στο κεφάλι του. Δολοφονημένος στο Θέατρο Ford, από τον John Wilkes Booth, όπου λίγες μέρες πριν, ακούγοντας την νικητήρια ομιλία του «Προέδρου των Φτωχών», αναφώνησε: «Αυτό σημαίνει υπηκοότητα των Νέγρων. Τώρα, μα τον Θεό, θα τον τελειώσω.

2 χρόνια μετά· Ο Μπερκίν είναι παντού

Barikat

Ο Μπερκίν και όσοι τον ακολούθησαν μας θυμίζουν ότι ο θρήνος  είναι το μισό της εκδίκησης..το άλλο μισό είναι να νικηθεί ο φόβος. Η ανατροπή αυτού το χυδαίου καθεστώτος θα είναι το βάλσαμο και η ηλιαχτίδα ενός κόσμου όπου οι άνθρωποι δε θα πεθαίνουν με εντολές άνωθεν.