28/Mar/2015

Από τη περασμένη Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2014, ένα σοκαριστικό κύμα διασχίζει απ’ άκρη σ’ άκρη τη Γαλλία. Η χώρα παρακολουθεί τα νέα που έρχονται από την έδρα της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo. Δέκα, έντεκα και τελικά δώδεκα ο αριθμός των νεκρών. Ανάμεσά τους, μεγάλες μορφές της γελοιογραφίας, αναμφισβήτητα οι σπουδαιότεροι, αυτοί που σημάδεψαν το δημόσιο βίο της Γαλλίας: ο Cabu, ο Charb, ο Wolinski, ο Tignous, αλλά και ο Bernard Maris, ο οικονομολόγος της Τράπεζας της Γαλλίας, χρονικογράφος στη Charlie Hebdo και το France Inter. Το νέο παγώνει, δολοφονήθηκαν από δυο ένοπλους τρομοκράτες με καλάσνικοφ, φερόμενα μέλη της Αλ Κάιντα, που θέλησαν να «πάρουν εκδίκηση για τον προφήτη».

Εδώ και χρόνια η Charlie Hebdo δέχεται απειλές και οι δημοσιογράφοι της ζουν υπό αστυνομική προστασία μετά τον εμπρησμό στα γραφεία της το 2011 ύστερα από τις γελοιογραφίες του Μωάμεθ. Πρώτος στόχος υπήρξε ο Charb, διευθυντής σύνταξης, γελοιογράφος και στην Humanité, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «προτιμάει να πεθάνει όρθιος από το να ζει γονατιστός» και ο οποίος βρισκόταν στη λίστα των ανθρώπων που πρέπει να εξαλειφθούν σύμφωνα με την Inspire, εφημερίδα της Αλ Κάιντα.
Η Charlie Hebdo, μια φανερά αριστερή εφημερίδα, νεωτεριστική, προκλητική, ένθερμη υποστηρικτής του χιούμορ και της ελευθερίας έκφρασης, δεχόταν συνεχώς επιθέσεις από τον σκοταδισμό και τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό.

Σήμερα, όμως, η σατιρική εφημερίδα δεν πέθανε, διαδηλώσεις συμπαράστασης έλαβαν χώρα σε όλη τη Γαλλία. Ωστόσο, σε αυτό το επιβλαβές κλίμα, όπου η ισλαμοφοβία βασιλεύει στο δημόσιο λόγο, υπάρχει ο φόβος ότι το τραγικό  αυτό γεγονός θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα  για τους ακροδεξιούς χώρους και τους μπράβους του-όπως οι  Zemmour, Finkielkraut, Houellebecq- να αναπτύξουν τη ρητορεία τους. Αυτό θα ήταν ένας δεύτερος θάνατος για αυτούς τους ανθρωπιστές που πάλεψαν για το άνοιγμα του πνεύματος.
Δολοφονήσαμε την ελευθερία, η βλακεία επικράτησε για μια μέρα, αλλά η εξυπνάδα θα είναι πάντα εκεί και το χιούμορ θα επιβιώσει!

 

* Zemmour: δημοσιογράφος στη figaro, συγγραφέας του βιβλίου le suicide francais, έχει δηλώσει ότι "οι μετανάστες δεν συνάδουν με τη γαλλική δημοκρατία" και ότι "τραυματίζουν τη γαλλική ταυτότητα".

 * Finkielkraut: φιλόσοφος, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, έχει δηλώσει έντονα την ισλαμοφοβία του

* Houellebecq: συγγραφέας, αποκαλείται από τους καλύτερους συγγραφείς της Γαλλίας, έχει γράψει το βιβλίο soumission στο οποίο ένας μουσουλμάνος γίνεται πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας και δηλώνει ανοιχτά την ισλαμοφοβία του