rss

Οι αντιδικτατορικές οργανώσεις και το ζήτημα της πολιτικής βίας

Η εξάρθρωση και η δίκη της Επαναστατικής Οργάνωσης της 17ης Νοέμβρη το 2002, οι βίαιες επιθέσεις νέων οργανώσεων του ευρύτερου αναρχικού χώρου, τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008, αλλά και κάθε μορφή κοινωνικής διαμαρτυρίας που παίρνει έντονα συγκρουσιακά χαρακτηριστικά, αποτελούν για τις εκάστοτε πολιτικές δυνάμεις ευκαιρία για να ανοίξει ένας κύκλος συζήτησης για τα φαινόμενα πολιτικής βίας

Ποια είναι η χώρα του Τράμπ;

Με άλλα λόγια ο Trump, είναι ένας πλούσιος καπιταλιστής που παλεύει με ένα φάντασμα: δίνει, δηλαδή, μια μάχη που μπορεί να έχει λογική σε επίπεδο ρητορικής, αλλά δεν έχει βάση σε επίπεδο στατιστικών δεδομένων. Επομένως ποιοι είναι αυτοί οι κάτοικοι του μυθικού Πίτσμπουργκ που συνεχώς επικαλείται ο Tράμπ, και ποιοι είναι αυτοί οι κάτοικοι του μυθικού Παρισιού που φαίνεται ότι αφανίζονται;

Καταλονία: Εθνικισμός και Συνομωσιολογία

Η πρόσληψη του ζητήματος της Καταλονίας είναι αδιαμφισβήτητα το κύριο θέμα της επικαιρότητας. Αφήνοντας κατά μέρος την αδιάφορη και αναμενόμενη στάση της κυβέρνησης (Ισπανία και Ελλάδα ανήκουν στην Ε.Ε.), θα επικεντρωθούμε σε δύο συγκεκριμένες θέσεις στον χώρο της κομμουνιστικής αριστεράς (;), σε σχέση με την Καταλονία: την εθνικοαπελευθερωτική θέση του ΝΑΡ (υπό τον μανδύα του διεθνισμού), και την συνομωσιολογική θέση του ΚΚΕ.

Ζωή και θάνατος στην απαγορευμένη πόλη της Apple

Εάν αυτό είναι πράγματι το μέρος όπου κατασκευάζονται τα iPhone και οι τηλεοράσεις της Apple, πρόκειται για ένα εξαιρετικά απαίσιο μέρος για να περάσει κανείς πολλές μέρες, εκτός και αν έχετε μια τάση για νωπό σκυρόδεμα και σκουριά. Τα κτίρια  συνεχίζουν και εμείς συνεχίζουμε να περπατάμε. Η Longhua αρχίζει να δίνει την αίσθηση ενός μουντού κέντρου ενός δυστοπικού μυθιστορήματος, όπου ο φόβος παραμένει.

«Απευθύνω το κείμενο στον Πρόεδρο της εταιρείας, ο οποίος μας πήρε τη συνέντευξη»

Χτες πήγα να κάνω μια συνέντευξη σε μεγάλη εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες παροχής πετρελαίου και συντήρησης καυστήρων. Το ακόλουθο κείμενο το απευθύνω στον Πρόεδρο της εταιρείας , ο οποίος μας πήρε τη συνέντευξη και είχε όσα αναφέρω και σχολιάζω στο μήνυμά μου…

Λεφτά, σεξ και εξουσία: σχετικά με μια ψευδή βιογραφία του Guy Debord

Η εποχή μας είναι η πρώτη στην παγκόσμια ιστορία που αξιώνει να έχει μόνο τους εχθρούς που η ίδια κατασκευάζει, στα μέτρα της και για τη δική της θεαματική χρήση. Αυτός ο νέος αιώνας, προβάλλοντας σε αυτούς τους προσομοιωμένους εχθρούς του όλες τις δικές του ιδιαίτερες αχρειότητες και βαναυσότητες, προσποιείται ό,τι τους αντιτίθεται σθεναρά: προσποιείται ακόμα και ότι τους μάχεται με τα όπλα, εφ’ όσον του είναι απαραίτητο για να πείσει τους ψηφοφόρους, με απώτερο σκοπό να θριαμβεύσει η «υψηλή» ποιότητά του επί αυτών των «εχθρών» του, εχθρών τόσο κακών αναλογικά με το πόσο ψεύτικοι είναι, προσωποποιημένοι στον Bin Laden ή στο Ισλαμικό Κράτος.

Η Αριστερά μπροστά στην απόσχιση της Καταλονίας

Η Καταλονία διαθέτει και έντονο παρελθόν αυτονομίας, ήδη από την εποχή του Καρλομάγνου, και μακραίωνη ναυτική παρουσία και επέκταση στη Μεσόγειο και ισχυρότατη αίσθηση εθνογλωσσικής ταυτότητας αλλά και οδυνηρά βιώματα εθνικής καταπίεσης από τους Βουρβόνους βασιλιάδες και κυρίως από τον Φράνκο. 

142 μέρες στη Σαντορίνη (το ημερολόγιο ενός εργαζόμενου στη βαριά βιομηχανία της χώρας)

Πίσω από τα χαμόγελα των διαφημιστικών σποτ για τη μοναδικότητα της Ελλάδας υπάρχει το σκληρό πρόσωπο μιας βιομηχανίας που ανεμπόδιστα εκμεταλλεύεται ανθρώπους, μηδενίζει εργασιακά δικαιώματα, κερδίζει στραγγίζοντας κόπο ανθρώπων κυριολεκτικά αφημένων στην όρεξη αφεντικών τους.