16/May/2015

Τα παιδιά δεύτερης γενιάς, δικαιούνται ό,τι και εσύ. Να είναι ισότιμοι πολίτες στη χώρα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Το επόμενο βήμα έγινε, και το νομοσχέδιο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας αναρτήθηκε το απόγευμα της 14ης Μαΐου στο opengov.gr και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 25 Μαΐου.

Ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά εξομοιώνει νομικά τους ανθρώπους δεύτερης γενιάς με τους αυτόχθονες, τόσο στα δικαιώματα όσο και στις υποχρεώσεις και έρχεται να καλύψει το νομικό κενό που υπάρχει από τον Φεβρουάριο του 2013 όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το άρθρο 1Α του νόμου 3838.

Το δικαίωμα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας θα έχουν πλέον τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, με προϋποθέσεις:

  • Την εγγραφή του παιδιού στην Α τάξη του ελληνικού σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και τη συνέχιση παρακολούθησης αυτού, κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης - αίτησης από τους γονείς του παιδιού.

  • Αν ο ένας από τους 2 γονείς έχει νόμιμη διαμονή στη χώρα για πέντε τουλάχιστον συναπτά έτη πριν από τη γέννησή του.

  • Αν το παιδί γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της ως άνω πενταετούς διαμονής, η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας αποκτάται με την συμπλήρωση 10 συνεχόμενων χρόνων νόμιμης διαμονής του γονέα.

  • Αν οι γονείς έχουν νόμιμη διαμονή και κατοχή έναν από τους τίτλους διαμονής:

- άδεια διαμονής αορίστου διάρκειας ή δεκατούς διάρκειας,

- εγγράφου πιστοποίησης μόνιμης διαμονής πολίτη της Ε.Ε.,

-τίτλου διαμονής αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα ή καθεστώς επικουρικής προστασίας,

-ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς (Ε.Δ.Τ.Ο.) συνοδευόμενο από ισχύουσα άδεια διαμονής ενιαίου τύπου (Α.Δ.Ε.Τ.) ή άλλον τίτλο νόμιμης διαμονής ομογενούς,

- άδειας διαμονής δεύτερης γενιάς ,

-δελτίου μόνιμης διαμονής μέλους οικογένειας Έλληνα ή πολίτη της Ε.Ε.)

Επιπλέον, στο νομοσχέδιο υπάρχουν και διατάξεις που περιλαμβάνουν και παιδιά μεταναστών που έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα και έχουν πάει εννιά χρόνια σε ελληνικό σχολείο (δημοτικό και γυμνάσιο) ή έξι χρόνια (γυμνάσιο και λύκειο) και έχουν απολυτήριο λυκείου σε συνδυασμό με πτυχίο ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Τέλος, στο νομοσχέδιο έχει συμπεριληφθεί και το άρθρο 19 σύμφωνα με το οποίο παρέχεται προστασία στις πιο ευάλωτες κατηγορίες μεταναστών και στα θύματα ρατσιστικής βίας , άρθρο που η προηγούμενη κυβέρνηση, είχε αποσύρει.